Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, биофизика, молекулярна биология и прогресив рок

Харилаос Ксенодохидис и Милена Георгиева
Снимка: Филип Данчев

Музиката влияе на мозъка, на сърдечния ритъм, разказа в предаването "Нощен хоризонт" доц. Милена Георгиева, молекулярен биолог в Българската академия на науките:

"Не е случайно, че когато човек се занимава с математика, слуша Моцарт. Има музика за релаксация, за медитация. Има музика прогресив рок - за изразяване на послание към обществото и хората около нас", отбеляза Георгиева, достигайки до темата за посланията и въздействието на стила, познат като прогресив рок (за краткост наричан прог рок или прог). Възникването на този стил,  често определян като амбициозен, еклектичен и претенциозен, се свързва с групи от Великобритания в края на 60-те години. Прогресив рокът заимства елементи на класическата музика и джаза и създава свои сложни композиции, експериментирайки с непознати музикални форми.  

Прог рокът е част от визитката и на Харилаос Ксенодохидис - той е родом от Комотини, Гърция. В България е от 2004 г., завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и в момента е докторант по биофизика в Медицинския университет в Пловдив. "Inner Crisis" или в превод "Вътрешна криза" е заглавието на неговия албум, издаден през 2018-та. Той няма музикално образование, но е китарист и  композитор - твори в пространството на прогресив рока.

Той подготвя втори албум, с който иска да достигне до повече хора: 

"Искам това, което излиза от мен да стига до хората. Всеки артист иска да има своята сцена, но това идва след много работа".

"Една голяма истина е, че хората се отдалечават - заради страха", споделя Харилаос.

Българската академия на науките и Медицинският университет в Пловдив работят по общ проект, допълни доц. Милена Георгиева:

"Това е и основата на нашия общ проект, който обединява биофизиката и молекулярната биология, обединява Българската академия на науките и нашата Лаборатория по молекулярна генетика и Медицинския университет в Пловдив, защото, ако те са биофизици и разбират от това как светлината модулира различни физиологични процеси като съкращението на гладката мускулатура на стомаха, ние разбираме от молекулните механизми, които обуславят това нещо и решихме да обединим усилията си и да проверим как различни енергийни потоци повлияват тази съкратителна активност на стомаха".

Повече за проекта можете да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!