Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат противоепидемичните мерки в Европа преди католическия Великден

Илюстрация: Георги Цветков

С наближаването на католическия Великден на места в Европа властите затягат противоепидемичните мерки.

В Полша от днес до 9 април затварят големите магазини, които не продават хранителни стоки. Няма да работят и детските градини.

В Белгия до 19 април затварят училищата, а събиранията се ограничават до максимум четирима души.

Премиерът на Полша Матеуш Моравьецки призова сънародниците си да прекарат Великден вкъщи с най-близките си и своите семейства. Белгия ограничи достъпа до немедицински услуги в страната за следващите четири седмици. От следващата седмица, която е последната преди Великден, ще отворят само началните училища.  

Бразилия регистрира негативен рекорд за смъртни случаи - 3 650 за денонощие. От здравното министерство на най-голямата икономика на Латинска Америка обявиха, че пандемията излиза извън контрол.

Рекорд и в Аржентина - близо 13 000 нови случаи за денонощие, което е най-високият брой от месеци. Властите ограничиха полетите, идващи от Бразилия, Чили и Мексико.

Рестрикции въведе и Франция, която затегна контрола на летищата и магистралите в 19 региона на страната, в това число и Париж, а влизането от Франция в Испания ще става само с представяне на негативен PCR тест, направен 72 часа по-рано, наредиха властите в Мадрид.

Страничните ефекти от всички ваксини срещу Covid-19 заемат много нисък дял от общия брой на поставените дози, обяви междувременно Европейската агенция по лекарствата след провелото се вчера публично обсъждане по процесите на одобряване и мониторинг на безопасността на ваксините. За резултатите информираха участниците в дискусията от българския екип "Наука в кризата" д-р Момчил Баев и Симеон Петров, цитирани от БТА.

Според разпространените данни за безопасността, при един на 100 000 случая са наблюдавани тежки алергични реакции. Така наречените тромбоемболични събития са при приблизително 30 на 10 милиона ваксинирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна