Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК: Спазили сме закона при назначаване на СИК в чужбина

| обновено на 29.03.21 в 18:40
Говорителят на ЦИК Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) е спазила закона по отношение на назначаването на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) зад граница.

Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи.

Говорителят на комисията Димитър Димитров коментира, че жалби за назначаването на СИК в чужбина постъпват предимно от Кипър и Испания, и от няколко секции в Германия:

„Жалбите, ако искате, или пък сигналите, които получаваме са, че при това назначаване не са уважени достатъчно местните общности. Трябва да каже, че навсякъде където има възможност, са назначавани лица от местните общности, само че тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица“, каза Димитър Димитров.

ЦИК няма как да преназначи съставите на секциите зад граница, в няколко случая са увеличени съставите от 5 на 7 души там, където ще се гласува по-масово, каза още Димитър Димитров.

От Министерството на външните работи изтъкнаха, че не са водили „странни разговори“ с ЦИК за състава на комисиите в чужбина.

Ръководителят на работната група „Избори“ в министерството Калин Анастасов заяви:

„От 2507 члена на СИК, когато извадим 300 наши служители и 500 партийни предложения, от нас се изисква да предложим около 1700 членове на секционни избирателни комисии, предложени от нашите представителства след консултации с българските общности по места“.

Калин Анастасов, който е главен секретар на Външно министерство, допълни, че само 33 от рекордните 465 секции в чужбина са 3-членни и това също не е причина за оставянето извън състава им на българи, които преди са участвали в изборния процес.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.