Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В България няма вулканична дейност от 11 милиона години

Проф. Росен Недялков: По света винаги има 10 - 20 едновременно действащи вулкана

Снимка: Личен архив на проф. Росен Недялков

„Това не е международен празник, но е повод да се поговори за вулканите“, каза в „Хоризонт до обед“ проф. Росен Недялков във връзка с Деня на вулканолога, празник на учените, свързан с годишнината от изригването на вулкана Безименни на остров Камчатка през 1956 година.

У нас нямаме спящ вулкан, на Витоша няма никаква активност още преди 83 милиони години, цялата активност, която е била по цялото Средногорие и до Бургас, тя се е изместила на юг отдавна и сега е по островите на Средиземно море“, поясни още проф. Недялков.

По думите му геотермалните води у нас нямат връзка с вулканичната дейност. Последните вулкани по нашите земи са преди 11 милиона години. Няма признаци за събуждане на вулкани у нас, поясни ученият.

„На Камчатка, в Индонезия, в Исландия има в момента вулканична дейност. Три са обстановките, при които изригват вулканите – едната е средноокеанските хребети, което е по средата на океаните – това е Исландия, втората са островните дъги – това са вулканите от Огнения пояс – от Камчатка, през Япония, Филипините, Нова Гвинея до Нова Зеландия, също и вулканът Етна, третата са горещите точки – това е вулканът в Хаваите – Килауея, струи, които идват от голяма дълбочина. Сега и трите обстановки дават активност, но по света винаги има около 10 - 20 действащи вулкана едновременно, това не е нещо. Сега са около 10", каза проф. Недялков.

"Интересното е, че изригващите вулкани в момента изливат лава, а не толкова пепел и отделят малко газове", поясни ученият.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

Проф. д-р Росен Недялков


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.