Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японските вишни цъфнаха по-рано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японските вишни са достигнали тази година пик на цъфтежа си по-рано, отколкото когато и да било от началото на официалното проследяване преди близо 70 години и според експерти вероятната причина е глобалното затопляне, съобщи "Асошиейтед прес".

Японската "сакура" обикновено достига пик на цъфтежа си през април, тогава в страната започва новата година за образованието и бизнеса. С течение на времето обаче този период се изтегля по-рано във времето и все по-често цветовете прецъфтяват преди първия учебен ден.

Тази година пикът на цъфтежа бе достигнат на 26 март в древната столица Киото - най-ранната дата от 1953 г., когато Японската метеорологична агенция започва да събира данни и десет дни преди средната дата за 30-годишен период. Подобни рекорди тази година бяха отчетени и в други райони на Япония.

"Може да се каже, че причината най-вероятно е влиянието на глобалното затопляне", каза Шунджи Анбе от Японската метеорологична агенция.

Тя наблюдава 58 дръвчета в страната и тази година 40 от тях вече са стигнали пик на цъфтежа, като 14 от тях са го сторили рекордно бързо. Дърветата обичайно цъфтят за около две седмици всяка година - от появата на първата пъпка до пълното прецъфтяване и падане на цветовете. Тези растения са чувствителни на температурни промени и времето на цъфтежа дава ценна информация за изследванията на климата, каза Анбе.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна