Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По делото за НДК: Мирослав Боршош е оправдан, за Валентин Кръстев - 3 години условно

съдията от Софийския градски съд Стефан Милев обясни решението на тричленния съдебен състав с остро критични към прокуратурата мотиви

| обновено на 31.03.21 в 19:13
Мирослав Боршош
Снимка: БГНЕС

По делото за ремонта на Националния дворец на културата съдът оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения, а бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев получи тригодишна условна присъда.

По-рано днес Боршош поиска от съда да бъде оправдан. Той беше обвинен в нецелево изразходване на 3,5 милиона лева, отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

Боршош определи обвиненията си като "несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси" и заяви, че е горд с постигнатото, начело на културната институция.

Оправдателна присъда поиска и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев, който беше обвинен, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на друг.

В последната си дума Кръстев цитира свидетелски показания, които според него са опровергали обвинителната теза.

Скандал около ремонта на НДК заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година насочи вниманието към Боршош.

Освен, че използвал за друго почти 3,5 милиона лева, отпуснати целево за адаптирането на НДК за нуждите за председателството, прокуратурата откри и проблеми около лизингов автомобил и няколко сделки, подписани от него.

Валентин Кръстев/БГНЕС

Процесът срещу двамата тръгна от втория път, след като съдия докладчикът Стефан Милев веднъж върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти, които пречели на двамата подсъдими да разбере за какво са  дадени на съд.

По делото бяха разпитани десетки свидетели, сред които и няколко министри от кабинета, имали отношение към управлението на НДК или към българското европредседателство.

Днес с критични към прокуратурата мотиви състав на Софийския градски съд с председател Стефан Милев оправда Боршош по всички обвинения, а за Кръстев постанови 3 години условна присъда.

Аргументите за присъдата "невинен"  започнаха с "беше загуба на време" и свършиха с" по това обвинение ще замълчим от уважение към правото". 

По първото обвинение на Боршош - за нецелево разходване на целеви средства, съдът посочи, че фактите показват наказателна несъставомерност, тъй като средствата, за които се твърди от прокуратурата, че са разходвани изобщо, не са целево отпуснати, а с решение е увеличен капиталът на НДК.

"Това се вижда от прост прочит на закона", каза съдия Милев.

По обвинението, че е наел на лизинг лек автомобил "Лексус" съдът посочи, че от прочита на обвинителния акт не се разбира какво точно иска прокуратурата от Боршош.

По третото обвинение за сключени неизгодни договори съдът коментира, че в законодателството няма забрана, което и да е държавно учреждение да наема външни юристи.

"Това означава половината българско правителство да влезе в затвора" каза съдия Стефан Милев и се обърна към двете прокурорки в съдебната зала с думите:

" Аз очаквам следващата година още 500 обвинителни акта срещу различни държавни институции и техните ръководители  за същото".

"По обвиненията за присвояване - трябва да замълчим от уважение към правото", заключи съдът и отхвърли всички граждански искове на държавата към Боршош  за близо 4 милиона лева.

Прокуратурата отказа коментар, но ще протестира оправдателната присъда.

Прокурор Ирена Ганчева обяви, че оправдателната присъда ще бъде протестирана, а за критиките на Милев, който е бивш прокурор, каза:

„Няма да го коментирам. Не коментирам това, което е казано от съда. Но ще протестираме. След като прочетем мотивите, ще си напишем нашия протест. Ние не считаме, че сме сбъркали. Така е преценил съдът. Ние като си изложим нашите мотиви, ще видим какво ще прецени по-горната инстанция“.

Според адвоката на Боршош Ина Лулчева обвиненията му не са били мотивирани юридически:

„Не е в работата на защитника и на адвоката да знае с какво той е злепоставил нечий интерес или не е изпълнил нечие изискване, за да се стигне до използване на държавната репресия. Но, че държавната репресия се използва срещу неугодни хора и изпълнява много често поръчки прокуратурата, това мисля, че е ясно на всички“.

Вместо коментар Мирослав Боршош поздрави работещите в НДК за 40 годишния юбилей на институцията:

„Защото това, което каза съдът и мотивите, е голямо признание за нашата дейност през всичките тези години. Радвам се, че истината излезе наяве. Това е.“

Условната присъда на Валентин Кръстев, която е за натиск със заплахи към двама участници в комисия за обществена поръчка, може да я обжалва пред Софийския апелативен съд.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.