Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Пристигнаха 151 000 ваксини, очакваме още 700 000 дози през април

ЕК ни осигурява близо 135 000 теста за Covid-19

Бойко Борисов
Снимка: пресслужба на МС

„Ваксинационната кампания активно може да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини срещу Covid-19, след като днес пристигнаха още 151 000 ваксини. По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели“. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес в хода на правителствено заседание и акцентира, че през април се очакват още над 700 000 дози ваксини.

Премиерът припомни, че от утре, 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23 ч.

По време на днешното заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на Covid-19 за България от Европейската комисия, съобщи правителствената пресслужба.

Дарението е по линия на специалния инструмент на Европейката комисия, който подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Съгласно договора България ще получи 134 825 антиген теста „всичко в едно“. Тези тестове се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени