Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борисовата градина през погледа на фотографа Петър Кръстев

Снимка: Ани Петрова

Борисовата градина е най-известният столичен парк. През първите години паркът носи различни имена. След раждането на престолонаследника Борис Търновски паркът е преименуван на "Княз-Борисова градина". В градината има астрономическа обсерватория на СУ "Свети Климент Охридски", изградена през периода 1892 - 1994 година, и днес сградите към нея впечатляват с уникален стил. 

Петър Кръстев е фотограф, който прекарва повече от времето си в Борисовата градина.

"Много пари са инвестирани, с много любов е правена цялата градина, не са жалени средства", казва той. 

Алпинеумът е приютявал 250 вида растения, редки, ендемични видове, които старателно са били надписани и на български, и на латински с табели.

"Интерeсно е, че политиците са се разхождали в парка. Те са смятали, че това им действа добре на мисленето. Това говори, че те тогава са знаели, че човек не е хубаво да губи връзка с природата и тази среда действа добре на концентрацията. Неслучайно Димитър Петков е убит след една от обичайните си разходки в Борисовата градина", допълни Петър Кръстев. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.