Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Марусия Божкова: Пикът на тази вълна ще бъде около 25 април

Песимистичният сценарий за развитие на пандемията се оказа верен, посочи тя

Проф. Марусия Божкова
Снимка: БГНЕС

"Още в началото на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три възможни сценария за развитие на пандемията. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава". Това коментира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Пикът ще бъде около 25 април, посочи проф. Божкова, като уточни, че прогнозата е според математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за около 200 починали от Covid-19 на ден.

По думите ѝ популацията, в която се разпространява епидемията, е много по-наситена и скритата заболеваемост, която обяснява нещата, дава тласък и ефектът от всички затваряния се отчита със закъснение.

Тя определи като политически решенията за разхлабване на мерките и даде пример и с Гърция, където заболеваемостта расте, а ограниченията се облекчават. 

Краят на третата вълна е трудно да се прогнозира, подчерта тя и добави, че трябва да стане видим и ефектът от ваксинацията:

"По около 120 хиляди души на месец трябва да се ваксинират, ако искаме до края на 2021-ва да постигнем затихване на епидемията", добави проф. Божкова.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Марусия Божкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!