Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Хората с увреждания се страхуват да гласуват дори с подвижна секция

Техният вот на тези избори няма да бъде чут

Снимка: facebook.com

„При повечето избори досега се е създавала възможност за гласуване и на хората с инвалидни колички в секциите, но тази година е различна, защото много от тези хора няма да отидат да гласуват“, каза пред БНР Веска Събева, заместник-председател на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

21 от тези организации отправиха Обръщение към политическите партии, че в предизборните им платформи липсват проблемите на тези хора и пациенти.

„Членове в Асоциацията на родителите на деца с увреждания ми звънят и казват, че няма да подават декларация и за подвижна урна и за възможност за гласуване у дома, защото се страхуват от заразата. Тези хора, които ще обикалят по домовете, макар и облечени в защитни костюми, кутиите, в които ще се гласува, също предизвикват страх у нашите членове, защото те са и с много придружаващи заболявания, хронични, а в хода на пандемията стана ясно, че те най-често имат летален изход при заразяване с Covid-19“, поясни Събева.

По думите ѝ тази подвижна урна може да се ползва само от самия човек с увреждане, но не и от неговия близък, който се грижи за него. За да не се наруши тайната на вота.

sofia.bg„В което не виждам логика, защото, ако този асистент или близък трябва да го отведе в секция, той така или иначе му помага какво да направи, ако пък самият асистент е под карантина, то човекът с увреждане пак е лишен от правото на глас. За тези неща не е помислено и някак хората не се сещат за тези нужди и подкрепа“, посочи още Веска Събева.

Според нея в бъдеще трябва да се помисли, ако този път не стане, как да бъде чут и гласът на хората с увреждания, доколко този глас се отчита и как те ще могат да гласуват. На този етап не може да се твърди нито едно, нито друго, защото хората под запрещение от години са лишени от изразяване на вот, каза Събева.

Има нужда от дебат по тези теми в обществото, защото това са реални големи препятствия за тези хора, макар на другите да им изглежда маловажно. Защото хората с увреждания не са само очакващите помощи, това са лица, които имат възможности, искания, желания, на тях трябва да им се помогне, за да получат самочувствието, че те също участват в живота на своята страна.

Събева очаква съпричастност към техните проблеми. По думите ѝ машинното гласуване улеснява част от хората с увреждания. Ако имаше дистанционно и електронно гласуване, още повече би улеснило гласуването на тези хора. По отношение на машините още миналата година от организацията са поискали от ЦИК да има говореща програма, за да може незрящите хора също да гласуват и да се спази тайната на вота, поясни председателят на Асоциацията на родителите на деца с увреждания.

Още по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени