Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Вайдман: Растежните прогнози на ЕЦБ за в риск заради скока на Covid инфекциите

Йенс Вайдман, член на ЕЦБ и председател на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прогнозата на Европейската централна банка от преди няколко седмици за икономическо възстановяване на еврозоната и растеж на БВП с 4% през тази година вече изглежда застрашена, тъй като нарастването на инфекциите с Covid-19 принуждава правителствата да забавят отварянето наново на бизнеса, заяви в четвъртък членът на ЕЦБ и шеф на Бундесбанк - Йенс Вайдман, съобщава Ройтерс.

Еврозоната изостава значително от икономическия подем в Съединените щати, тъй като се мъчи да ограничи третата вълна на коронавирусната пандемия, а кампанията по ваксинация срещу Covid-19 в Европа е доста по-бавна.

Президентът на Бундесбанк предупреди, че прогнозата на ЕЦБ за БВП за тази година, която беше актуализирана на 11-ти март, може и да не бъде изпълнена, ако се наложи удължаване на съществуващите към момента противоепидемични ограничения.

На това последното заседание ЕЦБ прогнози икономически растеж в еврозоната от 4% през 2021 г. (при декемврийска прогноза за повишение с 3,9%) и негово слабо ускоряване до 4,1% през 2022 г., след като през миналата година БВП на еврозоната се сви с 6,9%, според оценката на централната банка.

"Поради силното нарастване на броя на инфекциите в момента може да отнеме повече време, докато локдаун мерките бъдат облекчени, отколкото се предполагаше в прогнозата на ЕЦБ на заседанието през март", каза Йенс Вайдман пред журналисти.

"В този случай прогнозата за темпа на растеж на БВП за еврозоната през 2021 г. може вече да не изглежда толкова устойчива", допълни шефът на Бундесбанк.

Той предупреди, че една успешна кампания за ваксинация все още може да позволи на единния валутен блок да компенсира загубените позиции през останалата част на годината.

На заседанието на ЕЦБ на 11-ти март Йенс Вайдман подкрепи решението на централната банка да ускори закупуването на облигации по т.нар. "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), въпреки временния скок на инфлацията, тъй като една евентуална подтисната  икономическа активност вероятно ще ограничи ценовия растеж.

Вайдман добави, че неотдавнашното по-ограничено нарастване на доходността на германските облигации отразява главно по-добри икономически перспективи в Съединените щати, където им по-силен ръст на доходността на американските облигации. Той обаче предупреди, че въпреки това по-сдържано нарастване на доходността на еврооблигациите, то може да се отрази в по-високи разходи по заемите на домакинствата и компаниите от еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна