Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списъци с имена и ЕГН открити в 10-членна престъпна група, изнудвала длъжници

| обновено на 01.04.21 в 18:17
Любомир Янев и Валентина Маджарова
Снимка: БГНЕС, архив

Специализираната прокуратура и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" разкриха и задържаха 10-членна престъпна група, събирала силово вноски по законно отпуснати бързи кредити.

„Проверява се дали става дума за набиране на лица за гласуване срещу заплащане“, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Групата е действала на територията на София, Бобов дол, Дупница и Радомир. У някои от членовете й са намерени списъци с имена и се проверява дали става дума за търговия с гласове.

Задържаните са имали трудови или граждански договори с фирма за бързи кредити. От прокуратурата отказаха да съобщят коя е фирмата.  Изнудваните били предимно малоимотни хора и безработни, търсещи средства заради коронакризата. Взимали между 1000 и 1200 лева при лихва между 12 и 20 процента. Връщането ставало със сила. При обиските разследващите попадат и на списъци с имена

„Някои от списъците са с две имена. Имаме списъци с три имена и единен граждански номер“, обясни Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата.

Ако бъдат събрани доказателства, че става дума за изборна търговия, материалите ще бъдат изпратени на компетентната Софийска районна прокуратура.

С уговорката, че разследването е в началото си, Маджарова коментира, че не е изненада, че такива групи се използват и за купуване на гласове.

„И това е така по много обяснима причина. Първо, те разполагат с изградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице т.нар. доверителни отношения и връзки, и конфиденциалност, разбира се. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица. Тези престъпления против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни по една обикновена причина – купеният вот не би довел до нещо по-различно от генериране в бъдеще на корупционни практики, което път вече е в приоритета на специализираната прокуратура“, каза Маджарова.

Задържаните са с богато криминално минало и с присъди за силови престъпления.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна