Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Флаваноидите в какаото гонят стреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редовната консумация на какао е полезна за сърцето: свойствата на напитката помагат за защита на органа по време на стресови ситуации.

Изводите на учени от университета в Бирмингам са публикувани в списание „Nutrients“.

Експертите са открили, че флаваноидите, съдържащи се в какаовите зърна - група естествени кислородсъдържащи хетероциклични съединения, получени от бензо-гама-пирона - имат положителен ефект върху функцията на кръвоносните съдове по време на психически стрес.

Учените препоръчват включването на какао в ежедневното меню, припомняйки, че флаваноидите се съдържат и в други храни: зелен чай, малини, череши, къпини и грозде.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.