Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд: Необходим е гъвкав подход към политиката за петролно производство

Русия: Ситуацията на световния петролен пазар се подобри, но все още има много несигурности

Петролният министър Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман заяви в четвъртък в началото на Съвместния министерски комитет за наблюдение към "ОПЕК +" (JMMC), че картелът и неговите съюзници трябва да поддържат "гъвкав" подход към производствените си политики.

Според саудитския министър възстановяването на петролния пазар далеч не е завършено и членовете на "ОПЕК +" трябва да останат предпазливи, докато това възстановяване не се случи.

Принц Абдулазиз би Салман и вицепремиерът на Русия Александър Новак предупредиха, че производителите на петрол трябва да продължават да наблюдават новото нарастване на случаите на Covid-19 и свързаните с това нови локдауни, за да могат да направят съответни промени в своите производствени политики.

Александър Новак подчерта по-специално значението да се избегне свръхпредлагането или недостатъчното снабдяване на петролния пазар.

В свое изказване пред Съвместния комитет за наблюдение на министрите от "ОПЕК +" той посочи, че очакваното глобално търсене на петрол през 2021 г. вероятно ще се повиши с 5,5 милиона барела на ден, докато дефицитът в момента е 2 милиона барела на ден .

Като цяло ситуацията на световния петролен пазар се подобри, смята Новак, но все още има много несигурности, особено в Европа.

И петролният министър на Ангола също подчерта за необходимостта от предпазливост.

Ден по-рано (в сряда) групата "ОПЕК +" понижи прогнозата си за растеж при търсенето на петрол за 2021 г. с 300 хил. барела на ден, което отразява загрижеността за възстановяването на петролния пазара с оглед на оставащите в сила локдауни, предимно в Европа, заради третата вълна на Covd-19.

Всички това изглежда в подкрепа на аргументите, че на днешната си среща министрите от "ОПЕК +" могат отново да отложат във времето планираното през миналата година постепенно разхлабване на наложените ограничения за съвместното производството на петрол.

Петролните фючърси поскъпват след встъпителните изказвания на саудитския и на руския министър, като тези на петрола Брент нарастват с 1,6% към $ 63,70 за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI поскъпват с близо 2% към $ 60,35 за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна