Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кондов: Няма опит за контролиране на вота в чужбина

Снимка: архив

Рекордният брой  заявления за гласуване в чужбина на фона на лимитирания от Изборния кодекс брой на секциите в държавите извън Европейския съюз - до 35, е  един от проблемите, много коментирани по време на приключващата предизборна кампания. 

Според неофициална данни на Министерството на външните работи в Съединените щати живеят над 300 хиляди българи.  Броят на подадените заявления за участие във вота е 4 336 . За сравнение -  през 2017-а заявленията са били 2645.

„До урните могат да отидат и хора с изтекли български документи за самоличност след 13 март 2020 година. Ако са (изтекли) преди това, хората трябва да представят документ, че са подали молба за подновяване на личните карти. Но ние сме много благодарни на местните общности, защото благодарение на тях успяхме да организираме вота тук“, каза пред БНР постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов.

"По закон ЦИК избира членовете на комисиите, които са предложени от политическите партии. След това - предложените от Министерство външните работи, които ще бъдат представители на министъра на външните работи, и едва тогава се дава възможност на нашите дипломатически и консулски представителства да попълнят незаетите места с представители на местната общност. Получи се може би някакво неразбиране, може би непознаване на закона е и може би това създаде известно напрежение, но така или иначе искам да уточня и да подчертая, че няма нарушение на закона. Разбирам, че някои хора са се оказали изненадани и са очаквали да бъдат назначени пак и не са били назначени, но такъв е законът", коменитра още Кондов.

Той изтъкна, че не вижда някакъв опит за контролиране на вота:

"Само 490 човека са представители на политическите партии и те също са представители от местните общности. Това не са хора, които идват от България. Това са хора от местните общности, които по някаква по някакъв начин са станали представители на тези партии, но де факто те не са основната част от секционните избирателни комисии. В избирателните  комисии има и представител на министъра на външните работи, ще има и застъпници, така че аз нямам никакво съмнение, че ще бъдат абсолютно честни избори тези, които организираме в чужбина. Само един човек в комисия е представител на министъра на външните работи. Този човек все пак донася бюлетините, изборните книжа и след това има ангажимента да ги прибере", поясни Кондов.

"По принцип наистина това е един безпрецедентен момент, в който ние организираме избори, а същевременно броят на избирателните секции в чужбина е рекордно висок - 465. Като на предишните избори са били 371, с близо 100 секции по-малко, така че координацията и организацията на това ни постави пред доста предизвикателства. Мисля, че сме се подготвили навсякъде. В много държави има ограничения -  като (например) за придвижване, вечерни часове, където нашите представителства са принудени да издават специални удостоверения или пък с местните власти да работят, за да получат нашите съграждани такива удостоверения. В Съединените Щати няма ограничения и сънародниците ни могат да се придвижват свободно", обясни още Кондов.

На въпрос как трябва да реагират  избирателите, които отишли на мястото за гласуване се съмняват че нещо нередно се случва, че им е нарушенио на правото на вот или пък виждат агитация пред местата за гласуване, постоянният секретар на Министерството на външните работи в САЩ Иван Кондов разясни в "Преди всички":

"Те могат веднага съгласно закона да се обърнат към Централната избирателна комисия. Фактически могат да подадат жалба към ЦИК като тя може да бъде подадена по електронен път или чрез ръководителя на дипломатическо или консулско представителство, който е длъжен веднага да я изпрати в ЦИК. ЦИК се произнася незабавно до един час от постъпване на жалбата и преди края на изборния ден. Решението се обявява незабавно и не подлежи на обжалване. Ако това се случи след изборния ден ЦИК отново трябва да реагира, но този път вече е в рамките на 24 часа".

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна