Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години скандали във Федерацията по кинология – какъв е казусът

| обновено на 02.04.21 в 13:50
Снимка: Фейсбук, личен профил

Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е единственият легитимен представител на Международната киноложката федерация. Съгласно действащия устав, БРФК е регистрирана като юридическо лице, продължител на традициите и достиженията на неформалните киноложки организации, клубът “Приятели на кучето“, основан през 1933 г., и секцията “Кинология“, основана през 1961 г., прераснали през 1981 г. в Републиканска федерация по кинология и съществували като част от структурата на Българския ловно-рибарски съюз.

Тези организации, макар и нерегистрирани като юридически лица, полягат началото организираната киноложка дейност в България.

Скандали разтърсват БРФК вече близо 10 години. Нейни членове обвиняват, както бившия ѝ председател, така и сегашния – Георги Христозов, в укриване на данъци, кражби на постъпленията от изложби на кучета и в обявяване в несъстоятелност с една единствена цел – да не се изплати дължимото към държавата и към кредиторите.

Какви са проблемите, разтърсващи Федерацията с почти 100-годишна история, коментира в “Законът и Темида“ Христо Тотев, бивш зам.-председател на БРФК.

“През 1981 г., благодарение на Ловно-рибарския съюз, България беше приета за член на Международната федерация по кинология и дълги години членувахме в нея от Българския ловно-рибарски съюз, които плащаха членски внос, благодарение на който правехме изложби. Ползвахме базата на Българския ловно-рибарски съюз, след време решихме, че сме пораснали достатъчно и се отделихме с тяхно съгласие. Така ние станахме официалния представител на България в Международната федерация по кинология.

Дойде един председател, който краде доста дълго време. Аз заведох няколко дела, които спечелих. От 2007 г. имам решение, осъдил съм Федерацията, но решението си остана във въздуха. 2018 г. този председател беше сменен със зам.-председател, може би беше някаква схемичка, която ние в началото не съзряхме. И сегашният председател Георги Христозов започна пак по някаква стара схема да източва самата Федерация.

Как се източва? Прави се един договор с както е сега фирма “Панака“, собственост на един от членовете на Управителния съвет, която застава на входа на изложбите, правят се около 40-50 изложби през годината, и се събират парите.

Тъй като ние много пъти сме сезирали НАП, идват на проверка, но те няма откъде да видят какви приходи има самата Федерация. Тъй като в годините са наложени глоби и актове на самата Федерация, самият дълг към НАП е около 1 млн. и 200 хил., които сегашният председател, както и предишният, не желаят да платят, въпреки че Федерацията с изложбите има достатъчно средства.“

Схемата

“Схемата е да се фалира тази Федерация, сегашният председател – Георги Христозов, е създал нова федерация, Българска национална федерация по кинология, която да бъде първоприемник на БРФК, която има дългове към НАП и към други двама кредитори.

Схемата е да се обяви в несъстоятелност БРФК, тези пари да потънат и да не се платят, и да дойде нова федерация, с което категорично не сме съгласни, повечето членове на Федерацията.

Този председател Георги Христозов участва в още няколко алтернативни федерации, едната от която е новата, която е създадена. По Устава на Международната федерация и Устава на нашата федерация – не може да има членове при нас, членуващи в алтернативни федерации.“

Илюстративна снимкаКазуса коментира в “Законът и Темида“ и Христо Кънев, член на БРФК:

“В момента членовете на БРФК са изправени пред дилемата да избират нея или една новосформирана организация, която да ѝ бъде алтернатива.

Основният мотив на председателят на БРФК е, че има много голяма задлъжнялост, над 1 млн. и 200 хил. към държавата и други организации, които са непосилни за плащане. Много от членовете не са съгласни така да се закрие една организация с такава история.“


Коментар в “Законът и Темида“ направи и настоящият председател на Федерацията Георги Христозов:

Задълженията

“Отправих искане към НАП да ни дадат точния размер на задълженията, как и кога е натрупан дългът. Отговориха ми с официално писмо, дългът е натрупан до идването ми като председател от бившия председател.

Полицията доказа, че бившият председател е управлявал еднолично, взимал е някакви негови решения. Аз в последните няколко месеца, преди да го сменим, разбрах, че размерът на дълга е толкова голям. Тогава беше 930 хил.

Най-отговорно мога да кажа, че откакто аз съм председател, ние нямаме нито един акт от НАП. Имаме множество проверки и протоколи от проверки, но нямаме акт.

Една организация, за да бъде обявена във фалит, трябва да има или свръхзадлъжнялост, или да не може да си плаща вече задълженията. Ние в момента притежаваме и двете.“

Консултантът на предаването “Законът и Темида“ адв. Пламен Димитров също направи коментар по темата:

“Мисля, че това, което председателят Христозов казва, че не е знаел за финансовите отчети, е някакво оправдание, тай като тези отчети са публични и всеки може да види в какво състояние приема една организация.

Защо се прави дублетна форма на Федерацията, при положение че нещата към момента не вървят с едната и я обявяват във фалит?

Това, което казаха г-н Тотев и д-р Кънев, има резон, че умишлено Христозов иска да фалира тази организация или не само той, ами и някой друг.

Все пак има някакъв изход и той е, че може да се подаде една жалба от двамата господа – Тотев и Кънев – в Районна прокуратура. Има такъв раздел в Наказателния кодекс – “Престъпление против кредиторите“. Доколкото чух, НАП не е единственият кредитор на тази Федерация. Да се подаде един сигнал, той е по член 227, ал. 1, за да се направи една проверка от Прокуратурата.“

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна