Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Снимка: ec.europa.eu

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни свободното придвижване между 27-те държави в Блока. Според  зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова:

"Цифровият зелен сертификат предлага решение за целия ЕС, за да гарантира, че гражданите на ЕС се възползват от хармонизиран цифров инструмент в подкрепа на свободното движение в ЕС. Това е добро послание в подкрепа на възстановяването. Нашите основни цели са да предложим лесен за използване, недискриминационен и сигурен инструмент, който напълно зачита защитата на данните. И ние продължаваме да работим за международно сближаване с други партньори".

Предложението на ЕК предвижда сертификат, който съдържа основна информация за дадено лице - като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както по електронен път, така и на хартия. Идеята на Комисията е въпросният сертификат да бъде безплатен. Той ще може да показва дали лицето е ваксинирано, има скорошен отрицателен тест за коронавирус или се е възстановило от КОВИД-19. QR код ще показва наличната информация. 

Сертификатът няма да има дискриминационен характер, твърди евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По думите му в него ще залегнат универсални правила, по които да става по-лесно и по-достъпно пътуването между отделните страни в Общността. В края на март Европарламентът приложи бърза процедура, за да ускори приемането му до лятото.

Предложението на Брюксел е документът да влезе в сила преди началото на активния летен сезон и да бъде официално признат в целия ЕС, защото туризмът е водещ отрасъл, който генерира 10% от целия БВП на Общността, а европейските дестинации са сред най-посещаваните в света. На този фон "дигиталният зелен сертификат" е от ключово значение, казва Петър Витанов.  За издаването на удостоверението ще отговарят националните органи. Предвижда се огромни бази данни да съхраняват персонална информация, а от това следва как ще се опазват събраните лични данни, подчертава Витанов. 

"Много е важно да се каже, че тези сертификати ще бъдат валидни само и единствено за пътуване. Ако те се използват за нещо друго, то това означава дискриминация", предупреждава евродепутатът.

От своя страна адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право коментира, че въпросът с т.нар. ваксинационни паспорти е много разтеглив. А принципът на свободно движение на хора, приеман за крайъгълен камък на европейската интеграция, не е абсолютно право.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени