Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев награди служители, работили по разкриването на групата за шпионаж в полза на Русия

Снимка: Прокуратура на РБ

Прокурори, следователи, военни разузнавачи и ръководители на служби, работили по разкриването на групата за шпионаж в полза на Русия,  бяха наградени от главния прокурор Иван Гешев. Затова съобщи пресцентърът на държавното обвинение и публикува снимки от церемонията, която се е провела в столичната Съдебна палата.

В прессъобщението не се цитира конкретното разследване, което главният прокурор определи като безпрецедентно, а най-общо се съобщава, че отличията са за отлично изпълнение на служебните задължения по разследване на престъпления по глава Първа от Наказателния кодекс "Престъпления срещу Републиката".

Освен редови цивилни и военни магистрати, плакети, почетни грамоти, кортик или награден нож са получили две от заместничките на Иван Гешев, както и говорителката му Сийка Милева.

Наградени са още шефът на ДАНС Димитър Георгиев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, представители на Служба „Военно разузнаване“, съдебни служители и служители от Бюрото по защита към Обвинител номер едно и Главна дирекция „Съдебна охрана“, и служители от  Дирекция „Публична комуникация“.

Заради аферата двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата.

Групата за шпионаж, включваща настоящи и бивши военни, беше разкрита преди две седмици. Шестима са обвинени, че са работили в полза на Русия.

Петима от тях са в ареста за постоянно.

Снимките са от зала "Тържествена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени