Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени дебати сред британските учени, 7 починали от тромбоза след ваксина на "АстраЗенека"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания седем души са починали от рядък вид тромбоза, след като са били инжектирани с Covid ваксината на „АстраЗенека“, потвърди за Би Би Си британският лекарствен регулатор на лекарствата. Все още обаче не е ясно, дали това е съвпадение или е страничен ефект от ваксината.

Общо 30 души са получили кръвни съсиреци от общо 18 милиона ваксинирани до 24 март с продукта на „АстраЗенека“. От регулаторния орган побързаха да заявят, че ползите от ваксината продължават да са много по-големи от рисковете.

Данните, публикувани от регулатора в петък, показват, че има 22 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза, която е вид кръвен съсирек в мозъка, плюс 8 случая на друг тип тромбоза.

Загрижеността  от случващото се обаче накара други страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Канада, да ограничат използването на васкината на „АстраЗенека“.

Води се щателно разследване на случаите както във Великобритания, така и в други държави.

Новините за последните смъртни случаи предизвикаха ожесточени дебати сред британските учени за рисковете от ваксината на „АстраЗенека“.

Преобладаващата част е на същото мнение както регулаторния орган – че ползите далеч надхвърлят рисковете хората да не се ваксинират, още повече при положение, че няма убедителни доказателства за връзката между ваксина и тромбози.

Дори и при връзка, статистиците изчисляват, че става дума за един смъртен случай на 2,5 милиона, отбелязва кореспондентът на БНР в британската столица. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!