Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шест европейски държави ще развиват туризъм, посветен на билките

Снимка: БГНЕС

Шест европейски държави заедно ще развиват алтернативен туризъм, посветен на билките. Бъдещият европейски ароматен път бе представено в Кипър, една от „спирките” по него.

Партньори в проекта /MAPPAE/, който се съфинансира от ЕС /програмата COSME/, са Кипър, Франция, Италия, Малта, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Целта е създаването на туристически и културни тематични маршрути, свързващи европейски дестинации с общи традиции в областта на лечебните и ароматни растения.

С пресичащото цяла Европа „билково” трасе – от Франция до Кипър, на европейските потребители ще се предлага нов туристически продукт, вдъхновен от принципите на експерименталния туризъм. По този начин ще бъде подпомаган и малкият местен бизнес при достъпа му до европейския пазар.

Вече се разработват 12 тематични насоки, които свързват 150 европейски билкови локации.

В Кипър атрактивният туристически маршрут ще минава основно през планината Тродос в централната част на острова. Той ще предлага посещения на градини за лавандула и рози, както и центрове за тяхната преработка. Интереса на любителите на аромати и вкусове ще привличат и ботанически градини, специализирани билкови и парфюмерийни паркове, маслинов парк.

Иновативният туристически европейски път ще бъде представян на търсещите различна ваканция и чрез виртуални инструменти, цифрови платформи и приложения.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.