Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите от България, чиито данни са изтекли, са 432 473

533 милиона телефонни номера и лични данни на потребители на "Фейсбук" са изтекли онлайн

Данните включват телефонни номера, пълни имена, местоположение, имейл адрес и биографична информация

Снимка: архив

Потребител във хакерски форум публикува безплатно телефонните номера и личните данни на стотици милиони потребители на "Фейсбук" (Facebook), съобщи в събота американският бизнес и финансов новинарски уебсайт Business Insider.

Публикуваните данни включват лична информация на над 533 милиона потребители на "Фейсбук" от 106 държави, включително над 32 милиона записи на лични данни за потребители в САЩ, 11 милиона за потребители в Обединеното кралство и 6 милиона за потребители в Индия.

Потребителите от България, чиито данни са изтекли, са 432 473.

Изтеклият онлайн масив от данни включва техните телефонни номера, идентификатори във "Фейсбук", пълните имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни и в някои случаи имейл адреси.

Bussines Insider прегледа извадка от изтеклите данни и провери няколко записа, като съпостави телефонните номера на известни потребители на "Фейсбук" с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Уебсайтът за бизнес новини също така провери записите, като тества имейл адреси от набора от данни във функцията за нулиране на паролата на "Фейсбук", която може да се използва за частично разкриване на телефонния номер на потребителя.

На този етап агенция Ройтерс все още не успяла да провери информацията, която се предлага за цифров кредит на стойност няколко евро на добре познат сайт за хакери на ниско ниво, но Алон Гал, технически директор на фирмата за разузнаване на киберпрестъпността "Хъдсън Рок", заяви, че е проверил автентичността на поне част от данните, като ги е сравнил с телефонните номера на хора, които познава.


Изтеклите данни биха могли да предоставят ценна информация за киберпрестъпниците, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги измамят, за да предадат идентификационните данни за вход, според Гал, който пръв е разрил теча на данни по-рано в събота.

От технологичният гигант "Фейсбук" все още не са отговорили на множеството искания за коментар от страна на Business Insider, Ройтерс или онлайн новинарския сайт Axios.

За пръв път Алон Гал е откри изтеклите данни през януари, когато потребител в същия хакерски форум рекламира автоматизиран бот, който може да предостави телефонни номера за стотици милиони потребители на "Фейсбук" в замяна на известно заплащане.

Сега целият набор от данни е публикуван безплатно на хакерския форум, което го прави широко достъпен за всеки, който има елементарни умения за боравене с данни.

Това не е първият път, когато огромен брой телефонни номера на потребители на "Фейсбук" са предоставени свободно онлайн. Уязвимост, която беше разкрита през 2019 г., позволи да бъдат изтрити милиони телефонни номера от сървърите на "Фейсбук" в нарушение на условията за ползване, съобщи от своя страна американското онлайн издание TechCrunch. В последствие "Фейсбук" заяви, че този пробив в данните е бил "закърпен" през август 2019 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна