Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 48,1% избирателна активност към 20 часа

Светлин Тачев: Похвално е, че българите зад граница гласуват толкова активно

| обновено на 04.04.21 в 19:35

Избирателната активност в страната към 20.00 часа е била 48.1% показват данните от финалния екзитпол на "Галъп интернешънъл". 
Към 19 часа активността беше 43,9%, сочат данните от екзитпол на агенцията, която и на тези избори е партньор на БНР.

В ефира на "Хоризонт" социологът Светлин Тачев каза:

„Сравнено с избирателната активност през 2017 г. към този час – тогава тя е била 42 процента. Отново избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е по-скоро нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор.“ 

„Бихме могли да съобщим активност за някои от по-големите избирателни райони, но моля да се има предвид, че извадката при подобен тип избори е най-вече представителна общо за страната“, каза за "Хоризонт" Юлияна Гальова от "Галъп".

В София 23 МИР – 48%, в 24 МИР – 38%, в 25 МИР – около 36%, в Пловдив около 34% избирателна активност и във Варна – около 40%

По-рано Светлин Тачев сподели наблюдения, че по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите следобед и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обед нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин.

Към 15 ч. избирателната активност беше 30,9% и също бе по-ниска от предишните парламентарни избори.

„Сравнено с 2017 година е малко по-ниска към този час, тогава е била около 34 на сто, но в условията на пандемия за мен това е успех. Към края на изборния ден винаги има засилване на избирателната активност", посочи още Тачев.

"Наблюдваме значителна избирателна активност сред българите зад граница, което е похвално, тъй като през годините винаги се говори, че те трябва да участват, и днес виждам, че това става. Мен това ме радва. До 20 часа очаквам повече млади хора да гласуват", това каза в "Нещо повече" Тачев:

През целия ден социолозите следят движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати в парламента.
Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували“. 

Младите гласуват по-скоро следобед, допълни тя.  

Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер“.

„Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени.“

Известен процент от хората са плахи да повторят своя вот пред анкетьорите, отбеляза Яница Петкова в предаването „12+3“.

Няма причина да се притесняват. Това е информация, която ще бъде полезна за всички нас.“

Към 9 ч. агенцията отчете 4.2% избирателна активност.

Засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори към този час, отбеляза тази сутрин пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.  

Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира той. 

"Моят съвет към слушателите е да изчакат данните на ЦИК, защото данните от екзитпол се базират на извадково прогнозно изследване. При това изследване, което за съжаление в условията на Covid е свързано и с много откази от страна на част от респондентите. Използвам повода да призова гласоподавателите спокойно да се отзовават и на поканите за  екзитпол". 

Към 11.30 часа активността продължи да се движи по-ниско в сравнение с тази през 2017 година.

„Нека не забравяме, че активността през 2017 г. не беше ниска. Сега активността към този час се движи с няколко пункта надолу“, коментира Първан Симеонов. 

Поне засега сработва очакването за по-ниска активност. Разбира се, прекалено рано е още за обобщения“, посочи социологът.

Немалко значение, освен Covid ситуацията, според него има и фактът, че по-голям интерес към политиката у нас има, когато се надига някаква „гигантска нова алтернатива“.

Въпреки някои жилави клишета, на фона на броя избиратели активността у нас не е ниска, допълни той. 

Според Симеонов един от най-лошите съветници в тези избори ще бъде изнервеността.

Относно броя на карантинираните и гласуването в чужбина изпълнителният директор на „Галъп“ заяви, че това не са чак толкова големи проблеми, за каквито се обявяват.

Повече чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени