Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 43% от гласувалите във Великобритания са подкрепили „Има такъв народ“

| обновено на 05.04.21 в 17:59
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Изборните резултати от Обединеното кралство отреждат доста убедителна победа на „Има такъв народ“ с 43,34 процента от пуснатите бюлетини. При високата активност на българите на Острова и по-малко на брой секции, заради излизането на Великобритания от ЕС, се създадоха големи опашки, някои секции удължиха работното си време с един час, а в една от тях около 100 души не успяха да упражнят правото си на вот, предава кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов:

Доста е интересна разбивката от гласуването в Обединеното кралство. Със тези около 43,5 процента партията на Слави Трифонов, който е много популярен тук, взе доста повече гласове от средното за гласувалите за него в чужбина. „Демократична България“ е втора с 18,85 на сто.

И тук идва другата изненада – „Възраждане“ и „Българско национално обединение“ се подреждат на трето и четвърто място, респективно с 8,39 и 7,73 на сто. Едва след тях идват ГЕРБ-СДС и БСП.

Това че „Има такъв народ“ спечели не е изненада, защото и вчера, когато говорих с вече пуснали бюлетината си хора, те казаха, че са гласували за „по-добра България“ и че това е партията, която предлага някаква промяна.

Активността беше много голяма. Окончателна бройка на гласувалите все още няма, но ако съберем данните за отделните партии, излиза, че около 32 000 са упражнили правото си на вот. Тъй като Обединеното кралство напусна ЕС на 1 януари в страната бяха разкрити само 35 секции. Това доведе до нуждата много хора да пътуват по-дълго до най-близката секция и затрудняване на работата на почти всички секции.

Въпреки много добрата организация, отчетена и от самите гласоподаватели, се стигна до удължаване на изборния ден на няколко места, а в „Палмърс Грийн“ в Северен Лондон дори и след удължаването останаха около 100 души, които не можаха да гласуват. Те бяха чакали 3 часа или може би по-дълго и изразиха шумно възмущението си. Пристигна полиция, която сложи край на напрежението като посъветва хората да се приберат по домовете си и да отнесат оплакванията си до българското посолство. Имаше и такива, които се отказаха от гласуване, уплашени от дългите опашки, но като цяло гласоподавателите проявиха голямо търпение в трудните условия на локдаун.     

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени