Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петролните цени с 5% след решението на "ОПЕК +" за постепенно повишаване на производството

Петролът поевтинява с 5% по време на търговията в понеделник след решението на "ОПЕК +" от миналата седмица да започне постепенно да увеличава производството от май и индикациите за по-голямо предлагане на важната енергийна суровина от страна на Иран.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се понижават с 4,8% към $ 61,75 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май поевтиняват с над 5% към $ 58,30 за барел. Това са най-ниските петролни цени от 23-ти март насам.

Рязкото поевтиняване на петролните фючърси след тридневния дълъг уикенд за католическия Великден е факт въпреки серия данни, показващи силен отскок на икономиката на САЩ и въпреки очакванията за нарастване на потреблението на черното злато през настоящата година.

Миналия четвъртък Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като "ОПЕК +" се договориха за постепенно повишаване на съвместното производството през трите месеца, започващи от май. В същото време Саудитска Арабия реши постепенно да отмени самостоятелно взетото решение за съкращаване на производството с 1 млн. барела на ден, а членът на ОПЕК - Иран, който беше освободен от съвместното споразумение за ограничаване на добивите, също повиши петролното си производство

Анализаторите посочиха, че има признаци на увеличени доставки на ирански суров петрол въпреки санкциите на САЩ, като проучване на Ройтерс показва, че иранските доставки са се увеличили с 210 000 барела на ден до средно 2,3 милиона барела на ден през март.

Нещо повече, това се случва когато САЩ и Иран се подготвят да започнат непреки преговори, насочени към потенциалното възстановяване на т.нар. иранска ядрена сделка.

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщи през уикенда, че Китайската народна банка е инструктирала чуждестранни и местни кредитополучатели да поддържат ръста на заемите през първото тримесечие на приблизително същото ниво от миналата година, ако не и по-ниско.

"Това не е добра новина, тъй като може да навреди на нарастващия стоков цикъл и цените на петрола могат да реагират неблагоприятно на този импулс“, заяви Стивън Инес, главен стратег на глобалните пазари в компанията Axi.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени