Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Подаването на гласове в чужбина е политически проблем

Снимка: Ани Петрова

„Гласувахме без затруднения, на около 80 км от мястото, където живеем, но и тук, както и на други места чакахме много, над 4 часа, заради това, че имаше само една кабинка за гласуване, а желаещи имаше много“, каза в предаването „Преди всички“ българката Мариана Маркова, която живее от 17 години в Испания и гласува там.

Маркова посочи, че предварително са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, за да ги отпишат от списъка в България, но не са били отписани, както и други техни сънародници.

„България прави възможно най-широкото гласуване в чужбина, откриват се секции навсякъде, всеки може да гласува, без значение дали е подал заявление, или не, но пък очевидно не е съвсем на място балансът между това и дали се е провел честен избор“, коментира пред БНР Даниел Стефанов, политолог, експерт по изборни системи.

„Трябва да се търси някакво решение. Но подаването на гласове в чужбина е политически проблем, след това идват техническите проблеми като това дали си отписан от списъците в България. Когато започнем да говорим за реформа в Изборния кодекс за гласуване в чужбина, политическите партии виждат само гласуването в Турция. Това е политическият проблем, докато това е така, трудно ще може да се направи реформа за гласуването в чужбина", посочи Стефанов.

"Не зная дали с гласовете на българите от чужбина може да се злоупотреби тук в България, ако те фигурират и тук, независимо, че са декларирали в чужбина, но това може да стане и с негласуващите у нас – това е проблем на СИК. Аз лично мисля, че това не е широко разпространена практика.

Може да се създаде изборен регистър за гласуване по изборен адрес и това ще е добре, но това, за което хората се съмняват, че може да се гласува с тяхното име на две места, регистърът трудно ще го реши", смята Стефанов.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.