Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва ли да се страхуваме от роботите

Боряна Телбис: Роботът не може да замести човека в творческата част, креативността и раждането на идеите

Снимка: архив

Какви са предизвикателствата, които ни чакат при една свръхавтоматизирана икономика? Повечето хора си представят, че роботите могат да заменят нискоквалифицираната работна ръка, но могат ли роботите да заменят човека в творческа професия? Могат ли например да водят предаване, или да решат кои гости да поканят?

Дори ако роботите заемат нашите работни места, ще се появят нови професии, които разчитат на човешките умения като вземането на решения. Другият вариант е роботите да правят всичко, а хората да получават жизнен минимум, с който да си плащат сметките и да могат да си позволят някой от продуктите, които са произведени от същите тези роботи. Все пак роботите са създадени в помощ на човека.

На 6 април от 15.00 часа започват онлайн дебатите на тема „Трябва ли да се страхуваме от роботите?“ Автоматизацията на процеси е във фокуса на първото издание от поредицата "Точка на кипене – дебатите на "Мениджър". Какви още са предизвикателствата на свръхавтоматизираната икономика? 

Боряна Телбис

Боряна Телбис от списание „Мениджър” обяснява в "Нашият ден":

"Говорим все пак не за хуманоидни роботи, а за някакъв вид софтуер с изкуствен интелект, който може да бъде обучен на много неща. Но това, в което роботът не може да замести човека, е творческата част, креативността и раждането на идеите. Самите ние, като хора с естествен интелект, не знаем, че още не е проследено и изследвано съвсем подробно как точно се ражда една добра идея."

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.