Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични лекари от столицата получават РНК ваксини срещу Covid-19

Чакащи лекари казаха, че са разбрали от медиите, че в РЗИ ще се раздават РНК ваксини на джипитата

| обновено на 06.04.21 в 13:04
Всеки личен лекар може да получи общо 4 флакона с РНК ваксина. Във всеки флакон „Пфайзер” се съдържат по 6 дози ваксина, а флакон „Модерна” съдържа 10 дози.
Снимка: БГНЕС

Повече от 30 лични лекари се събраха пред Столичната РЗИ, където днес за първи път раздават РНК ваксини срещу Covid-19, за да получат дози за своите пациенти.

Медиците трябва да получат общо 4 флакона  -  два от препарата на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" и два от този на "Модерна" – количество, което според тях е крайно недостатъчно.

Личните лекари са недоволни, че липсва и организация, и информация, че чакат с часове, а повечето от тях дори не са били уведомени, че РНК ваксини ще им бъдат раздавани днес, отбелязва репортер на „Хоризонт“, който провери на място как върви предаването на дозите:

"Не са достатъчни най-вероятно, дават по два флакона "Модерна" и "Пфайзер" два, "АстраЗенека" са повече, но пациентите не я искат вече…Повечето от моите пациенти искат РНК ваксина, това са над 200 души“, каза личен лекар, чакащ на опашката.

Във връзка с информацията, че следващата седмица ще бъдат получени още количества РНК ваксини срещу коронавирус, други лекари коментираха:

"Може да има уверения, не знам другата седмица дали ще бъдем на опашката, понеже това е вече за пореден път – редим се, все едно на опашка за банани. На тази опашка чакам от 9.30 часа".

"Няма организация. Добре, че чухме по телевизията за това, иначе нямаше да знаем, че се раздават ваксини на джипита...Във вечерните новини чух и дойдох да проверя и така…“

„Аз съм работил в чужбина, а там да накараш един лекар да стои така – по опашки, това няма как да се случи, само в България. Никой не ни чува, тъй като всеки път идват и телевизия, и радио – снимат, говорим с тях, както виждате, никакъв ефект няма“.

„На мен ми пратиха имейл и даже аз се обадих на колеги, за да им кажа, които не бяха получили имейл“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна