Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Яхнаджиев превърна повреден роял в произведение на изкуството

2
Иван Яхнаджиев
Снимка: Филип Данчев

Художникът Иван Яхнаджиев прие предизвикателството да направи музикален инструмент - произведение на изкуството. В изработването на произведението са участвали деца от Италианския лицей в София.

Училището получило 100-годишен повреден роял от посолството на Италия в София. След това възникнала идеята децата заедно с Иван Яхнаджиев да превърнат рояла в скулптура.

"Роялът не е цял, ние го разглобихме и се получиха десет плоскости", каза в предаването "Нощен хоризонт" Иван Яхнаджиев, преподавател в Италианския лицей в София.

Той подчерта, че има привилегията да работи в училище, където изкуството е в основата и му харесва да работи с деца:

"Харесва ми да говоря с тях, защото са наивни като мен и се разбираме в наивността, винаги могат да ми кажат нещо, но и като решат да излъжат нещо го правят по смешен начин", допълни Яхнаджиев.

Мая Данчева и Иван Яхнаджиев     Снимка: Филип Данчев

Според Иван Яхнаджиев културата движи обществото напред:

"Политиците си мислят, че са по-важни от културата, като ги слушам по време на изборите, но аз мисля, че трябва повече да разчитат на културата, защото културата променя живота на човека, на цели общества. Нека да си спомним и Пикасо, и "Ролингстоунс", и "Битълс" промениха света, не политиците. Те го направиха по-добър и интересен".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна