Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следизборен коментар

Иво Инджов: Печелят партиите на протеста, загуби статуквото

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

На тези избори има загубили и това са партиите на статуквото, коментира пред Радио София Иво Инджов, специалист по политически комуникации.

Формалният победител ГЕРБ има повече от 300 000 гласа по-малко от предните избори. Въпреки първото място, това е впечатляваща загуба на електорално доверие.

Губещи са и националистическите формации, които бяха в управлението. Въпреки че беше опозиция и антиправителствени настроенията в обществото, БСП се срина с близо половин милион гласа. Донякъде това се дължи на несъпричастието към протестите, с това, че партията не излезе от парламента и позволи да станем свидетели на агонията на ГЕРБ, вместо да се предизвикат предсрочни избори.

Според Инджов проектът на Слави Трифонов („Има такъв народ“) тепърва „ще се развива и доказва, и то в условията на парламент, не в условията на концерти“. Членовете на тази нова политическа сила са имали капитала от моралната победа на проведения по тяхна инициатива референдум. Допълнителен плюс е, че досега те не са участвали в управлението

Успехът на „Демократична България“ се дължи на ювелирната пиар акция на плажа „Росенец“ на „Да, България“ (Христо Иванов), на протестите и на градската либерална общност, както и на ясно заявените намерения за реформи.

Не е възможно сформиране на правителство на малцинството от ГЕРБ, защото бяха начертани много червени разделителни линии, смята още Инджов. От „Има такъв народ“ е вероятен експертен кабинет, но той ще бъде с кратка програма и недълъг хоризонт.

С Иво Инджов разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна