Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Смилов: Или правителство с мандата на ИТН, или избори

ГЕРБ консумира пасивите от поведението си, смята политологът

Доц. Даниел Смилов
Снимка: БНР

ГЕРБ ще опитат да съставят правителство. Но по-вероятно е да се излъчи правителство с мандата на партията на Слави Трифонов. Другата вероятност са избори“. Това каза пред БНР политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. 

Според него, ако правителството на ГЕРБ е начело с Бойко Борисов и е партийно оцветено, това ще означава, че от партията са решили да не полагат сериозни усилия, а просто правят политически жест. 

„И така правителство на малцинството няма да получи подкрепа от опозиционните сили... Ако мандатът стигне до Слави Трифонов, той ще преговаря с „Демократична България“ и с „Изправи се! Мутри, вън!“. Но пак ще бъде правителство на малцинството... Корнелия Нинова протегна ръка, но от партията на Слави Трифонов са казали, че нямат интерес от коалиционно управление с БСП“. 

В предаването „Нещо повече“ доц. Смилов допълни: 

Хората в един момент ще започнат да се интересуват не само кой ще влезе в управлението, но и за какво точно. Партиите, които се заявяват като опозиция на Борисов, могат да са по-креативни и да предлагат неща, които хората биха подкрепили. Сред тях са справянето с коронакризата, икономическият пакет от мерки на ЕС, съдебната реформа. Има много теми, около които едно технократично управление може да бъде конструирано. Но политиката е и въпрос на доверие. Не съм сигурен, че тези партии могат да работят заедно“. 

Политологът коментира, че ГЕРБ пада от власт по същите причини, поради които хората протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски

„Като че ли ГЕРБ не си взеха поуките от случилото се през 2013 година, повториха грешките. И както социалистите бяха наказани на изборите през 2014, така и ГЕРБ консумира сега пасивите от цялото си поведение“. 

Интервюто с доц. Даниел Смилов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна