Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората търсят преобладаващо RNK ваксините

Специализиран кабинет за имунизация на хора над 65 г. в болница „Св. Иван Рилски“

Доц. Стефан Миланов: Ваксинационните кампании няма да приключат в тази и следващата година

| обновено на 07.04.21 в 08:20
УМБАЛ "Свети Иван Рилски
Снимка: УМБАЛ "Свети Иван Рилски

В болница „Св. Иван Рилски“ в София се открива първият специализиран кабинет за ваксинация срещу Covid-19 на хора над 65 години. Той се намира в основната сграда на болницата и ще заработи от днес. Работното време е от 10:00 до 16:00 ч.

За да няма струпване на хора, е задължително предварителното записване по телефона.

Това е вторият кабинет за имунизация срещу Covid-19, който разкрива болницата. Първият работи в двора на лечебното заведение и предлага зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират с „АстраЗенека“.

„Имаше стотици обаждания от вчера на желаещи да се ваксинират хора над 65 години, но записването започва днес в 10 часа“, поясни в „Преди всички“ доц. Стефан Миланов, административен отговорник за ваксинацията от болница „Свети Иван Рилски“.

Доц. Стефан Миланов от болница „Свети Иван Рилски“

„Сега хората, които се обаждаха вчера, питаха пак ли е само с „АстраЗенека“, а аз искам те на часа, на който са записани, да могат да получат и от RNK- ваксините. А ние от 20 дни не сме получавали от тези ваксини, редно е да получим вече и от тези ваксини да възрастните хора, за да не ги разочароваме отново.

Тези уязвими групи не са ощетени от ваксинирането, те са в 4-та фаза, Министерството на здравеопазването им създаваше зелени коридори, но поради липса на ваксини и на неспазването на регламента на записването, стигнахме до това, че като че ли възрастните хора да са една забравена страна от обществото“.

Доц. Миланов посочи, че ваксинационните кампании няма да приключат в тази и следващата година. Той посочи, че след спадане на титъра на антителата ще има нужда от реваксинация, така че по думите му този ваксинационен кабинет ще работи поне още две години.

„Хората у нас търсят най-вече RNK- ваксините, но в болницата идват млади  хора, работещи в Германия или Белгия и идват при нас без възражения каква ваксина ще има се постави –„АстраЗенека“ или RNK- ваксина, те пътуват за два дни до тук, само и само да се имунизират“, каза доц. Миланов .

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна