Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Даскалов:

Пациентите с коронавирус могат да развият много заболявания на очите

Д-р Веселин Даскалов
Снимка: Кармен Манукян

Пациентите с коронавирус могат да развият много заболявания на очната повърхност, леки конюнктивити, леки кератити, блефарити (възпаление на клепачния ръб), но могат да развият и много тежки очни заболявания, рядко споменавани, като иридоциклит, ретиноваскулит. Това каза за БНР д-р Веселин Даскалов, офталмолог. 

"Covid-19 уврежда донякъде очите, но чай-честите симптоми, които се срещат, са зачервяване на окото, сълзене и блефароконюнктивитът", допълни той в предаването "Нощен хоризонт". 

Той подчерта, че лазерната корекция е един не толкова нов метод, но с много добре обозначени показания. Първата лазерна корекция е направена през 1988 година в Ню Орлиънс и е била повърхностна, вид лазерна абразия.

"Първото нещо, което трябва да се има предвид при лазерните корекции, е големината на диоптрите. При късогледството най-подходящите пациенти за такава лазерна корекция са от минус 1 до минус 10 диоптър. Получава се траен ефект във времето при 80% от пациентите. При по-големите диоптри - над минус 6, ефектът не е чак толкава траен, но никога няма да се върне диоптърът толкова, колкото е бил... Може да се каже, че в 90% от случаите хората са абсолютно независими от очила след лазерна корекция. При плюсовия диоптър, далекогледството - лазерната корекция е ефективна до плюс 6. Над плюс 6 не можем да бъдем чак толкова ефективни". 

Защо при поставяне на вътреочни лещи при коригиране на катаракта при операция се налага пациентите да използват очила за четене?

"Лещите са два вида - едните са монофокални, другите са мултифокални. Монофокалните са лещи за далече, обикновено, но когато ги изчисляваме, можем да ги направим така, че фокусът им да бъде за близко. Това го правим при късогледи хора, които цял живот са били с очила", изтъкна д-р Веселин Даскалов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени