Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободна ваксинация с „АстраЗенека“ в три кабинета в област Кюстендил

От днес се очакват ограничени количества и от ваксината на „Пфайзер“

Снимка: БГНЕС, архив

Здравната инспекция в Кюстендил е осигурила зелени коридори за имунизации на всички желаещи, но само с ваксина „АстраЗенека“ в три ваксинационни кабинета - по един в Кюстендил, в Дупница и в Бобов дол. От днес се очаква, макар и в ограничени количества, и от ваксината на „Пфайзер“ за желаещи над 65 години.

Зелените коридори в трите града са отворени и работят от 1 април, желаещите да се ваксинират обаче не са много, повечето искат да се ваксинират с „Пфайзер“ или с „Модерна“.

Д-р Райна Сапаревска от филиала на РЗИ в Дупница , която координира ваксинирането в 6 общини, каза, че всеки ден ваксинират с „АстраЗенека“.

„Трябва да се съберат хора за поне два флакона, за да правим. За разлика от другите, аз смятам, че като държавен служител не трябва да харча така парите на хората… Досега не съм имала пропуск - точно колкото дози е флаконът, толкова да направя“, обясни тя.

Джипитата от региона, които са около 80, получиха само 30 флакона от по 11 дози от ваксината „Модерна“, което е крайно недостатъчно, каза д-р Румен Алексов, доскорошен председател на съсловната организация за региона и член на областния кризисен щаб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна