Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на здравето

Ще запомним ли уроците на пандемията

МБАЛ - Добрич
Снимка: БГНЕС

В Световния ден на здравето преглеждаме уроците, които пандемията ни накара да научим. Или поне да прочетем. Covid ситуацията в Добричко е един от красноречивите примери. 

През лятото на миналата година Област Добрич влезе активно в новинарския поток, свързан с пандемията от Covid-19. Тогава районът беше един от първите в страната, в които здравните власти обявиха, че разпространението на коронавируса вече не е клъстерно, а дифузно. Засегнати от заразата бяха цели колективи, медицински персонал, диализният център. 

Малко преди този пик Многопрофилната болница в областния център остана без Инфекциозно отделение, след като единственият инфекционист в областта напусна работа заради проблеми с тогавашното ръководство на здравното заведение. Кризата беше овладяна с намесата и на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, и с навременните действия на РЗИ в Добрич. 

Новото ръководство на болницата не закъсня и за директор беше назначен д-р Георги Желязков. Covid отделението беше преместено на осмия етаж, беше отделен персонал само и единствено за неговите нужди, достъпът на външни лица стана строго забранен и резултатите дойдоха само месец по-късно. Добрич започна да поема глътката въздух, от която имаше нужда. 

Допреди две седмици по време на сегашната трета вълна област Добрич стоеше на едно от средните места по брой на заразени. Днес обаче ситуацията е различнаДобрич е сред последните по брой поставени ваксини области в страната. И именно покрай ваксинирането известен в публичното пространство стана случаят със заразените потребители и персонал в Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, община Добричка. Там от 31 заразени потребители се оказа, че 14 са били ваксинираниЗаразата в дома тръгва от лице от персонала и въпреки че те бяха включени във втората приоритетна група за ваксиниране, нито един служител в дома не се беше ваксинирал. Междувременно в психиатричната болница в Карвуна, където бяха настанени част от заразените с Covid потребители на дома в Опанец, се разрази нов епидемичен взрив, който засегна десет лица, настанени за лечение в болницата, както и 10 лица от персонала.  

С нова заповед на РЗИ леглата за лечение на усложнени пациенти в МБАЛ в Добрич бяха увеличени с още 25 и станаха общо 105. Изключително притеснителен е фактът, че интензивните легла, които са едва осем, стоят напълно заети вече повече от три седмици. Истината е, че именно тази болница в областния център изнася основната тежестта от заболелите. Другото място е болницата в Балчик, но там местата са само 18 и няма възможност за увеличаването на тази бройка. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна