Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на бизнес активността в еврозоната през март

Икономическата активност в еврозоната през март се върна в нивата на експанзия, тъй като промишленото производство отбеляза рекорден растеж, докато бизнес активността в сферата на услугите започна да се възстановява по-силно от очакваното въпреки новите локдауни и строги ограничителни мерки, въведени в редица европейски държави заради трета вълна на коронавирусната пандемия

Това показват по-добрите окончателни резултати от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута (промишлената и активността в сферата на услугите), нарасна през март до 53,2 пункта от 48,8 пункта през февруари и над предварителен индекс на ниво от 52,5 пункта.

Това е най-високото ниво на индекса от юли 2020 г. и първо нарастване на общия PMI индекс над важната бариера от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност) от пет месеца насам.

Индексът PMI в сферата на услугите също нарасна по-силно от очакваното, достигайки през март ниво от 49,6 пункта спрямо 45,7 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 48,8 пункта. По този начин индексът доближи важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиването и експанзията на бизнес активността.

Подобрението на активността в сферата на услугите е факт въпреки битката в Европа с третата вълна на коронавирусната пандемия, като редица правителства наново въведоха или пък удължиха вече действащите рестрикции и локдауни и принудиха части от доминиращата индустрия на услуги да останат затворени.

Графики на общия PMI бизнес индекс и на БВП на еврозоната


"Икономиката преодоля неотдавнашните локдауни далеч по-добре, отколкото мнозина очакваха, благодарение на силния растеж на производството и сигналите, че социалната дистанция и ограничената мобилност вече имат много по-малко негативно въздействие върху бизнеса в сектора на услугите, отколкото по същото време преди година", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

По-рано тази седмица агенция Markit отчете ръст на активността в промишления сектор на еврозоната с най-силно темпо от близко 24-годишна история на това проучване, въпреки че нарушенията във веригите за доставки и подновяването на локдауна могат в скоро време да ограничат този силен производствен подем.

В същото време проблемите с доставките доведоха до голям скок на разходите за суровини за фирмите за услуги и през март те увеличиха цените си за първи път от малко повече от година. Индексът PMI на производствените цени се повиши през март до 50,5 от 48,1 през февруари.

Въпреки бавното темпо на ваксинация срещу Covid-19 на стария континент и нарастването на коронавирусните инфекции, оптимизмът сред европейския бизнес за предстоящата година се подобрява. Обшият PMI индекс на бъдещата продукция се повиши от 67,0 пункта през февруари до 67,9 през март, достигайки най-високият от февруари 2018 г.

"Тази устойчивост предполага не само, че компаниите и техните клиенти гледат напред с по-голям оптимизъм, но също така все повече се адаптират към живота с коронавируса", отбеляза Крис Уилямсън.

Агенция Markit представи и силни окончателни резултати за бизнес активността на водещите икономики в еврозоната през третия месец на настоящата година.

Индекса на общата бизнес активност в Германия нарасна през март до 37-месечен връх от 57,3 пункта спрямо 51,1 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 56,8 пункта. Индексът на бизнес активността в сферата на услугите се повиши до 51,5 от 45,7 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 50,8 пункта, излизайки на позитивна територия (над ниво от 50 пункта) за пръв път от шест месец насам.

Междувременно общият PMI индекс на Франция се повиши през март до 50,0 пункта от 47,0 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 49,5 пункта, а индексът в сферата на услугите се повиши до тримесечен връх от 48,2 пункта спрямо 45,6 пункта през февруари и над предварителен индекс на ниво от 47,8 пункта.

Подобрение бележи и бизнес активността в Италия и Испания, макар и не толкова отчетливо.

Общият PMI индекс на Италия нарасна през март до 51,9 пункта от 51,4 пункта през февруари, докато индексът в сферата на услугите се понижи слабо до 48,6 от 48,8 пункта.

Общият PMI индекс на Испания скочи рязко през март до 50,1 пункта от 45,1 пункта през февруари, докато индексът в сферата на услугите нарасна до 48,1 от 43,1 пункт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна