Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект „Бяла изложба“ в ONE gallery

Сняг, кокичета, невинност, сватбени рокли, бяла живопис, бял неон, прозрачност, бял сфинкс, бял пърформанс, светлина… Изразът “зимата идва” свързваме със сняг и Рождество, но също и с тъмнината, с дългата “Нощ на средновековието”. “Бяла изложба” се провежда периодично, редувайки се с “Черни картини от радостни събития” – логично, няма светлина без сянка. "Аз виждам бялото като метафора на женското, на очакването към жената за неопетненост и смелостта да се “опетниш” сама". Бялото облекло стана също доста политическо през последните години. Много жени с позиция, като Александрия Окасио-Кортес, се появяват публично в бели дрехи, като символ на новото начало, сила и солидарност с каузата на суфражетките.

Темата с “Ф” има лоша слава заради художничките, които следват Ф-движението като по учебник и се опитват да налагат някакъв заучен и неискрен морал. За разлика от тях Искра Благоева интерпретира половите въпроси и живее живота си по своя собствена логика, като коригира и преправя нормите на Ф-учението както ѝ е удобно. Като например да продължава да харесва, дори да обожава мъжете и да ги разиграва на комар. 

Първите две издания на “Бяла изложба” са самостоятелни проекти на Искра Благоева. Този път тя използва способностите си да увлича хората в съвместни инициативи и сформира малко художествено общество. На пръв поглед изглежда, че намерението ѝ е тя да бъде куратор на изложбата, но в начина по който го прави има нещо повече от “ох, цяла сутрин съм на телефона” или “още не сме решили размерите на постамента”. Както организира, смесва и замесва приятелски, професионални и роднински взаимоотношения в разни дейности, по същия начин и чрез изложбата компенсира липсващото непосредствено общуване в така наречения “художествен живот”. Официалният служебен тон тук не върви. Така самите действия по организацията придобиват характеристики на художествено произведение.     

След Варна (Contemporary Space) и Пловдив (Cu29 Gallery) Искра Благоева представя за трети път своя проект „Бяла изложба“ в ONE gallery. Този път вместо самостоятелна изложба авторката решава да работи в екип от близки до нейното светоусещане съвременни автори, които разширяват и допълват визуалното възприятие.

В проекта участват: Искра Благоева, Нина Благоева, Стела Василева, Александър Габровски, Боряна Петкова, Даниела Радева/Искра Благоева, Симеон Симеонов и Валентина Траянова

Изложбата може да бъде видяна до 7 май 2021 г. в ONE gallery, София.
Официално откриване: 8 април, 17:00 – 20:00 ч.
Dress code: черно
Снимки – ONE gallery


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна