Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишните плащания по концесионния договор на Летище София се отлагат с 10 години

Желязков за Летище София: Плащания нито се опрощават, нито се намаляват

Който има желание, в следващото управление може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, каза транспортният министър

| обновено на 07.04.21 в 13:37
Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

Концесионерът на летище София ще може да не плаща на държавата годишните такси в продължение на десет години.

Това изменение в договора за концесията на най-голямото ни летище одобри правителството по предложение на министъра на транспорта Росен Желязков.

Желязков изтъкна, че отлагането не означава опрощаване на бъдещите плащания, както и че този месец държавата ще получи 660 милиона лева първоначално възнаграждение от концесионера:

„В момента имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм.

Който има желание, в следващото управление може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, но ще трябва да отговори на следния въпрос - и това трябва да бъдат отговори на държавници, защо някой иска да лиши приходната част от бюджета сега и веднага с 660 милиона с ДДС, който приход е един от анализираните от БНБ като рисков, ако не бъде получено първоначалното концесионно възнаграждение,“ коментира министърът на транспорта.  

Изменението, предложено от транспортния министър, беше аргументирано с намалелите пътувания заради пандемията.

Министър Желязков обоснова промяната в договора с тежката икономическа ситуация заради пандемията, но също обяви, че с днешното решение е възможно, годишните плащания да се възстановят и по-рано.

„Възстановяването на баланса на концесията съдържа само и единствено отлагане на плащането - не е опрощаване не е намаляване, а е отлагане, тоест ние във всеки един момент ще следим възстановяването на икономическия баланс“, каза Росен Желязков.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на брифинг, че на днешното заседание на правителството ще бъде гласувано да се отсрочат плащанията на концесионера на летището за срок от 10 години, но той ще получава такси и дивиденти за своята дейност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна