Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доган да се оттегли, за да бъде ДПС желан участник в управлението

Мехмед Дикме: Истинският победител е Слави, само той може да направи правителство

За първи път в Турция 1/3 от гласувалите не са подкрепили кандидатите на ДПС, подчерта той

Снимка: БГНЕС

"Истинският победител на тези избори е Слави!". Това каза пред БНР Мехмед Дикме, председател на Гражданско сдружение ДЕН. Той сподели, че е очаквал по-добро представяне на "Демократична България", дори по-добро от това на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Отговорността за съставяне на правителство пада на партиите на протеста - на Слави Трифонов, на "Демократична България" и на Мая Манолова. Дали по отделно, или заедно да поемат управлението на страната, защото това не е шега работа", коментира Дикме.

Според него единствената стабилна коалиция може да бъде между първите две партии, които да формират мнозинство (ГЕРБ и ИТН - б.р.).

По думите му е факт, че ГЕРБ не могат да формират правителство и единственият, който може да направи правителство, е Слави Трифонов. 

"Слави е човек, който ще вземе най-разумното решение, консултирайки се, макар че няма нужния политически опит", смята Дикме.

"ДПС загуби около 150 хиляди избиратели. За първи път в Турция 1/3 от гласувалите не са подкрепили кандидатите на ДПС, те трябва да си направят изводите", заяви лидерът на Гражданско сдружение ДЕН, което подкрепи ГЕРБ на изборите. Той уточни, че близо 60 хиляди избиратели са техните симпатизанти:

"Около 15 хиляди, които на предишните избори са гласували за ДПС, сега са подкрепили нашия призив и са гласували за ГЕРБ. Друг е въпросът доколко посланията на ГЕРБ достигнаха до избирателите".

Дикме призова Ахмед Доган да се оттегли от ДПС, за да даде друга физиономия на Движението, която да е предвидима, независима от него и да бъде желан участник в управлението.

Интервюто на Снежана Иванова с Мехмед Дикме в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени