Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два проекта за изкуства, танц и... зрители

В пърформанса "Are You Alive" въпросите не са предизвикани от пандемията
Снимка: movingbody.bg

Изкуствата и танцът се срещат в кино/видео средата в артистичния проект, наречен Скрийнденс (ScreenDance). Целта на инициативата е създаването на активна и любопитна общност от творци, хореографи, танцьори, изследователи, любители и тяхното взаимно обогатяване.

Основен двигател на рубриката е убеждението в необходимостта от развитие на полето скрийнденс в многоцветната сфера на културата и изкуството, обясни пред Радио София Светлозара Христова.

В реализацията на проекта се провеждат онлайн дискусии с творци от България и чужбина, зрители задават въпроси, коментират и споделят мнения.

Освен това, всеки месец под рубриката Превод в ефир се публикуват авторски статии за артиста на фокус.

„Високата мисия и цел на изкуството е да създава общности. „Превод в ефир“ е и за любители, и за професионална аудитория“, отбеляза Светлозара Христова.

Проектът продължава до август т.г.

До този момент са минали няколко срещи с творци, които имат различен опит и предизвикват искрен интерес у зрители и участници.

Следващата среща е на 17 април, когато ще бъде представен и дискутиран филм на екологична тематика.

За представлението Are You Alive разказа хореографът Искра Иванова. Идеята за него се е родила в друг контекст, преди коронавирусната пандемия, но въпросите, които провокира проектът, са актуални: Кой съм Аз? Какво ни прави будни? Какво ни движи, накъде… Имаме ли хоризонт и посока, която обединява нашите локални, национални, континентални пътища и която ни кара да се чувстваме „живи“? Имаме ли чувство за историческа мисия?

„Отговорите може да са различни, но е добре да си задаваме въпросите“, вметна Искра Иванова.

Представлението ще направи национално турне, което включва не само големи населени места. Все пак последната спирка на пърформанса ще бъде София. Остава да видим кога.

Със Светлозара Христова и Искра Иванова разговаря Лили Големинова.

  • Светлозара Христова е културолог, мениджър, артистичен сътрудник в различни експериментални проекти и член на комисии в сферата на съвременния танц и пърформанс.

  • Искра Иванова e хореограф, изпълнител и фасилитатор по танц и движение. Участва в различни формати, фестивали, мастър класове, ателиета. Създател на солови и участва в групови артистични проекти, изложби и пърформанси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна