Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хербариумът - място за идеи

Ричи Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

Софийски арсенал и Музей за съвременно изкуство и Арт Проджект Депо представят Хербариумът като място за съхранение на идеи от 8 април – 30 май 2021.

Първата експозиция на колекцията „Хербариум“ включва 55 автори от България, Италия, Франция, Япония, Нидерландия, Испания, Полша, Финландия, Турция и Австрия. Следващите издания ще бъдат представени в различни държави в партньорства с локални изложбени пространства, организации и институции.

Проектът „Хербариум“, с автор Ирина Баткова, изследва работната среда в съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът е да се създаде колекция, запечатала в кутии творческата енергия на различни поколения творци по целия свят.

„Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласа на автора, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта, каза в предаването „Сценична треска“ режисьорката Милена Кънева.

Всички творци ще бъдат представени както с кутиите за колекцията, така и с допълнителна селекция на снимки от техни избрани изложби и произведения. Тази виртуална база данни ще бъде достъпна за всички. Серия видеопортрети са заснети от Милена Кънева в работната среда на визуалните артисти като част от архива към проекта.

„В кратките филми художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, съзидателните сили, които ги карат да продължават напред. Идеята за подобна експозиция дойде отдавна, дълго я обмислях и променях, като исках да накарам хората да се помислят какво биха направили в едно малко пространство каквото е кутията. И тогава човек започва да се самоанализира“, разказа Ирина Баткова.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.