Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи


Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа.

„В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите, които ще представим на нашия концерт, ще ни помогнат да се пренесем от Барока в Романтизма, Класиката и Съвремието. За начална точка сме избрали родния град на Хендел, след това продължаваме с Бах, Чайковски, Брамс и Мартину“ – каза виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова.

На сцената заедно с музикантите от състава ще бъдат и пианистът Василий Илисавски, перкусионистката Сара Чакърова, деветгодишната виолончелистка Алина Михайлова и осемгодишната пианистка София Митрова. Водещ на концерта на „КласикАрт“ е Петра Църноречка.

„КласикАрт“ – струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 година от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! В състава участват Калина Христова (цигулка) – концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова (виола) – водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР, и Кристиана Алипиева Михайлова (виолончело) – помощник концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев (кларинет) – водач на кларинети в Софийската опера и балет, Михаил Михайлов (валдхорна), първи валдхорнист на Софийската филхармония.

Запазена марка на концертите на „КласикАрт“ е, че те винаги са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов.

В среща по време на подготовката за концерта Кристиана Михайлова, София Митрова, Алина Михайлова и Сара Чакърова подробно представиха произведенията, които ще изпълнят и загатнаха какво да очакваме от тях.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл.


Горещи теми

Войната в Украйна