Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК дава 123 млн. евро за спешни изследвания на мутациите на коронавируса

| обновено на 07.04.21 в 15:19
Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия мобилизира 123 млн. евро в рамките на програмата "Хоризонт Европа" в подкрепа на спешни изследвания върху мутациите на коронавируса.

Това е първото неотложно финансиране и то се прибавя към серия от други в подкрепа на проучванията и иновациите на ЕС за борбата срещу него.

То е в рамките на глобалните действия на Комисията за предотвратяване и намаляване на въздействието на щамовете, както и за даване на отпор според новия европейски план за подготовка на биозащита - инкубатора ХЕРА.

Средствата ще бъдат използвани за създаване на нови и изграждане на съществуващи групи с цел подобряване на изследванията на Covid-19 и на неговите варианти. Те също така ще служат за по-нататъшно разработване на терапевтични или ваксинални кандидати срещу вируса, както и ще подкрепят научноизследователски инфраструктури за бърз обмен на надеждни научни данни за пандемията.

"Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да се преборим с тази пандемия и предизвикателствата, представени от вариантите на коронавируса“, заяви комисарят по иновации, изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя подчерта значението на подготовката за бъдещето по отношение на щамовете на коронавируса и добави, че събирането и споделянето на данни на всички етапи ще бъдат от решаващо значение в процеса.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна