Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Зелените коридори да продължат само с РНК ваксините

Не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека", препоръча той

проф. Илко Гетов
Снимка: БГНЕС

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" заради важността на имунизацията.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. ... Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той. 

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци

Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем:

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следва нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка".

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване:

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти е в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът".  

Препоръката на проф. Гетов за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Илко Гетов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна