Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в бизнеса, политиката и като шефове, според българите

Снимка: архив

Над 60% от българите са на мнение, че в бизнеса трябва да има повече жени на управленски позиции, показва проучване на социологическата агенция „Тренд“ и на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). 59 на сто не са съгласни, че бизнесът е само за мъже. На срещуположното мнение са немалкото 32 процента. 37 на сто са съгласни с твърдението, че е нормално управленските постове да се заемат от мъже.

Това коментира пред Радио София Евелина Славкова, управляващ директор на „Тренд“.

В най-силна степен за равнопоставеност на половете в бизнеса са най-младите (18-29 г.) – 62%, както и жените - 77%. Същевременно сред хората на противоположното мнение, делът на мъжете е значително по-висок (58%). Българите са по-скоро скептични към т. нар. квотен принцип (определен брой) за мъже и жени на работно място. 28% имат положително отношение , а 41% - отрицателно.

„Нашите наблюдения показват, че до голяма степен има феър плей при кариерното развитие, независимо от пола. Доказателство за това са българки на високи позиции в български и международни компании“, отбеляза Ваня Кънева-Минкова, изпълнителен директор на СЖББ. По думите й страната ни е добър пример за успешната реализация на жените в професионалната стълбица. В същото време промените в обществения и икономическия живот поставят нови изисквания към лидерите. Кънева цитира специалистите от „Маккинзи“ (McKinsey), според които жените имат качествата да водят промяната, да мислят извън рамката, да прегърнат различията и най-вече – умеят да говорят с общността.

За да успее в кариерата жената трябва да вярва в себе си, да има подходящия набор от компетенции, да й се даде възможност от средата. Именно за осигуряването на тези фактори работи СЖББ, изтъкна Ваня Кънева. Над 300 дами вече са преминали през Академията за лидери на организацията.

По отношение на политиката, според социологическото проучване българинът смята, че колкото повече жени участват, толкова е по-добре за държавата.

С Евелина Славкова и Ваня Кънева-Минкова разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени