Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвестициите в екологосъобразни проекти

| обновено на 07.04.21 в 18:00

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение придобива Европейският зелен пакт и  Инвестициите в екологосъобразни проекти. Във връзка с това Европейската комисия прие дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г. Целта е да се постигнат видими и ясни резултати за дългосрочна промяна. От проектите, които ще получат финансиране по поканата, ще се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области, сред които Околна среда с нулево замърсяване.


Зелената сделка или Зеленият пакт е философия, дискутирана доста активно в европейските институции вече от няколко години и в рамките на този мандат на Европейския парламент, успяхме да я сложим в определена регулаторна рамка, обясни Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисиите по бюджетен контрол и регионално развитие:


"Основната цел на Зелената сделка се промени до някаква степен с оглед и на кризата, предизвикана от COVID 19 и в момента се насочи освен към едно устойчиво развитие на Европа и преход към по-чиста околна среда и по- екосъобразни инвестиции, проекти и индустрия, така и към икономическото възстановяване на Европа след кризата от COVID 19, което може да стане към една по-зелена икономика... Един от основните елементи, които включва  Зелената сделка е преминаването към една по-чиста форма на енергетика и промяна на енергийните източници... В дневния ред на Европа Зелената сделка е поставена като основен приоритет за следващите десетилетия. Тя е изведена и като една от основните цели, в предложените средства от пакета Следващо поколение ЕС за възстановяване на европейската икономика. Този пакет е в размер на 750 млрд. евро, които ще се отпуснат до държавите членки на база на национални планове и стратегии, изготвени от всяка една от тях. За България това предполага максимален обем от средства около 12 млрд. евро, които могат да достигнат до нашата държава..."


България е голям замърсител и затова част от средствата от Плана за възстановяване ще отидат за модернизиране на промишлеността. Замърсяването на въздуха също е голям проблем за много градове в страната, а конкретно Видин е един от градовете с най-високо ниво на фини прахови частици. С помощта на възможностите, които дава  Европейският зелен пакт Община Видин ще работи за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяването му. Изпълняваният в община Видин проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“ се изразява в безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с камини на пелети или с климатици. А нуждата от това тук е огромна, обясни ръководителят на проекта Цветанка Ценова:


"Замърсяването на атмосферния въздух в община Видин с фини прахови частици по данни на МОСВ е 260 тона годишно. От тях частта на битовото отопление е 238 тона годишно. На индустрията се падат едва 20 тона годишно, а на транспорта- 2 тона годишно. Превишаването на замърсяването на ден с фини прахови частици в община Видин достига до 1.7 пъти."

Освен екологичният ефект, тази смяна ще донесе още социално-икономически ползи, подобрено здраве и качество на живот на населението в общината.

В дневния ред на Европа изпълнението на екологосъобразни проекти е основен приоритет за следващите десетилетия, обясни още евродепутатът Цветелина Пенкова:


"Специално проекти, които са насочени към измерване на фините прахови частици и всички допълнителни ресурси, които са необходими, за да се намали този ефект към околната среда, ще могат да срещнат необходимото финансиране в рамките на средствата, отпускани от европейските институции. Със сигурност ще се инвестира в такива проекти. За жалост наблюдавам, че България все още няма много сериозна заявка точно за такъв тип проекти, което е странно, защото наистина от страна на Европа беше дадена ясна заявка, че голяма част от средствата оттук нататък ще бъдат отпускани много по-лесно точно за такива проекти... Това е шанс и към по-малките общини от Северозапада да сформират екипи и да кандидатстват, защото сега имат голяма възможност за финансиране."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.