Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С дигитална изложба галерия "Лоран" отбелязва 100-годишнината на художника Теню Пиндарев

Снимка: Галерия „Лоран“
На 7 април отбелязваме 100 години от рождението на Теню Пиндарев. Годишнината ще бъде почетена с изложба в галерия “Лоран”.

Художникът е една от значимите фигури в историята на българската карикатура, а в изложбата ще бъдат представени негови карикатури, публикувани на страниците на вестник “Стършел”.

С помощта на Столичната програма “Култура”, галерия “Лоран” планира серия от мероприятия, които да отбележат тази годишнина. Първото от тези събития е дигиталната изложба. Дигитална е, за да се проведе точно на 7 април, когато е рожденият ден на художника, без значение какви са противоепидемичните мерки.

Изкуствоведът Елисавета Станчева

“Изложбата е наречена “В крак с живота”. Причината за това е, че Теню Пиндарев се оказва в крак с живота и днес, тъй като теми на негови карикатури виждаме и в нашето ежедневие. Имам предвид неразрешени теми, появяващи се отново и отново”, посочва изкуствоведът Елисавета Станчева.

А иначе името на изложбата идва от конкретна негова карикатура от 1976 г., наречена така - “В крак с живота”. Там е нарисуван вдъхновен творец, който крачи, но стъпва в едни по-големи стъпки.

“И аз се запитах той в крак с кой живот точно е? Дали тези стъпки не са стъпки, които той следва по една или друга причина. Не бива да забравям, че Теню Пиндарев твори през по-голямата част от живота си в едно време, когато политическият императив налага една или друга посока. Двузначно ми се иска да го четем това заглавие”, коментира още изкуствоведът.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Елисавета Станчева в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.