Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоровите празници в Шумен отбелязват 90-годишнината на проф. Венета Вичева

50-годишният фестивал ще се проведе онлайн

На 7 април се навършват 90 години от рождението на проф. Венета Вичева - една от най-уважаваните хорови диригентки у нас, паметта за която пазят и до днес нейните наследници в Шумен - певците от хор "Бодра песен", ръководен сега от ученичката й Деница Узунова.

На 8 и 9 април ще се проведат XXVI международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников". Точно преди 50 години този фестивал започва по инициатива на проф. Венета Вичева и до днес никога не е прекъсвал. Затова и решението на организаторите е той, въпреки затрудненията заради пандемията, да се проведе - този път онлайн.

В тазгодишното издание ще вземат участие 29 хорови състава: българските са от Бургас, Варна, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен, а чуждестранните - от Австрия, Германия, Израел, Испания, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Украйна.

Два ще бъдат концертите, които публиката ще може да проследи свободно в официалния канал на Община Шумен в YouTube, както и в профила на диригентката Деница Узунова в същата интернет платформа.

За гражданите на Шумен ще има и специално излъчване на концертите на видеостена пред ДКТ "Васил Друмев". Те ще започнат в същите часове и дати - 8 и 9 април от 19.00 ч.

Концертните програми на двете вечери предвиждат по две изпълнения на всеки хор, които ще бъдат съпроводени и от кратко видео представяне на родните им места. Хоровите празници ще бъдат открити от домакините - детски хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова, които ще почетат с песен и патрона на фестивала - Добри Войников. А финалните акорди на втората концертна вечер ще постави Детския хор на БНР, ръководен от Венеция Караманова.

Няма да бъде прекъсната и традицията да бъде връчвана награда за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева. Журито, което ще я определи тази година е в състав: проф. д-р Теодора Павлович, проф. д-р Мадлен Бъчварова (САЩ), Славил Димитров и Томислав Вичев - председател на Фондация "Проф. Венета Вичева".

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Деница Узунова разказа за работата си и уроците на проф. Венета Вичева, както и за организирането на това издание на Хоровите празници в Шумен в трудните условия на пандемия.
Чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна