Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В синагогите по света горят по 6 свещи за загиналите в Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер във всички синагоги по света ще бъдат запалени 6 свещи. Това е споменът за шестте милиона евреи, загинали по време на Холокоста. Денят се нарича „йом а шоа“ и е ден на спомен. За българските евреи това е не само ден за поклонение пред загиналите, а и ден за признателност към спасителите си. 

Манифестация на етнически българи с еврейски жълти значки на реверите е преминала по софийските улици през декември 1940 г. За разлика от друга една - срещу изселването на софийските евреи на 24 май 1943-а, за тази историята мълчи. Знае се, че още при внасянето на законопроекта за Закона за защита на нацията видни интелектуалци и общественици, сред които Тодор Влайков, Елин Пелин, Григор Чешмеджиев, Стоян Чилингиров, Елисавета Багряна, Людмил Стоянов и Константин Константинов подписват протестно писмо. В парламента законопроектът е остро критикуван от народния представител Петко Стайнов.

В този закон има многобройни рестрикции за живеещите в България евреи. Една от тях е носенето на жълта значка на всички изповядващи юдаизма или евреи по кръв. И точно срещу този текст се опълчват обикновените софийски граждани. Те излизат на непозволен протест и срещу тях е изпратена жандармерия, която разпръсква манифестацията. За това разказа пред БНР Параскева Гарвалова, съпруга на станалия по-късно представител на България в ООН и зам.-министър на външните работи на България Иван Гарвалов. Той е бил 8-годишно момче и е участвал в нея задно с родителите си.

Близо половин век по-късно Иван Гарвалов съдейства за възстановяване на връзките между България и държавата Израел, прекъснати под диктата на други държави, въпреки че двете малки страни са искали да ги запазят. Факт е, че в Израел никога не са забравили акта на спасяването на евреите от старите територии на България през Втората световна война и активно съдействат страната да стане постоянен член на ООН. За това не веднъж е разказвал дипломатът.

За съжаление, много от българските евреи в Израел си спомнят и как са били подлагани на дискриминация заради значките. Дори спрямо тях е имало физическо насилие. Случвало се е команди от бранници или легионери да не позволяват на малките ученици да стигнат до училище, били са чупени витрини на магазини, налагало се е евреите да продадат или да предадат бизнеса си на не евреи и с това често са се лишавали от препитание за семейството си. За два плесника, получени преди повече от 70 години, си спомня до днес Нисим Висит пенсионер от българския старчески дом в Израел.

Репортажа на Феня и Искра Декало в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.