Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект SYN(es)THESIS събира творческите енергии на композитори и художници

Проект SYN(es)THESIS се заражда през изминалата 2020 г. по идея на Къща музей „Панчо Владигеров” и бързо прераства в партньорство с още три институции – Националната художествена академия, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Софийската филхармония.

Проектът има за цел да изгради своеобразен мост между изкуствата, като разглежда многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им. Планираните за 2021 г. три събития ще се фокусират изключително върху връзката между визуално и музикално изкуство.

Първият концерт от проекта ще бъде на 10 април от 19 часа в камерна зала „България”. Музикалната програма включва знакови камерни и солови творби на утвърдени български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Марин Големинов, Хераклит Несторов, Петър Христосков, Велислав Заимов, Красимир Тасков, Атанас Атанасов. Акцент по време на изпълненията ще бъде прожекцията на картините на 23-ма студенти по живопис от Националната художествена академия.

Платната, специално създадени за проекта и вдъхновени от произведенията в концерта, ще останат изложени в галерийното пространство на концертния комплекс „България” до 30 април. Творческият експеримент ще завърши и с творба на младия композитор Светлин Христов, написана върху известна картина на Сирак Скитник.

Музикалните пиеси ще бъдат поднесени от отбран изпълнителски състав: Стоимен Пеев (цигулка), Росен Идеалов (кларинет), Александър Илчев-младши (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Христо Иванов (виолончело), Андрей Ангелов (пиано) и Александър Лиалиос (пиано).  

Александър Лиалиос е и ръководител на проекта. В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той разказа за себе си и широките си интереси, както и за проекта SYN(es)THESIS, който ще продължи с още концерти и конкурс през юли и ноември.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна