Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на полски планинарски и екстремни филми в София идната седмица

Идната седмица в Полския културен институт в София ще се проведе Панорама на полски планинарски и екстремни филми. На 13, 14 и 15 април, с начален час 19:00 ще бъдат прожектирани 8 от най-добрите заглавия на тази тематика, наградени от световни кинофестивали. Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости на международния Банско филм фест.


Сред заглавията са:

“Кангчендзьонга” (Полша, Кристина Рахвал, 20’)

Адам Биелицки е съавтор на първите зимни изкачвания на Гашербрум 1 (2012 г.) и Броуд пик (2013 г.). След едногодишна пауза е поканен от Денис Урубко да участва в експедиция на Кангчендзьонга (тогава Боян Петров става първият българин, изкачил този връх). Филмът разглежда смирението пред природата, укротяването на собственото его и показва, че за отказване от поставена цел е необходима също толкова сила, колкото за постигането й.


“Експедиция на Маунт Еверест” (Полша, Дариуш Залуски, 50’)

Този филм може да се разглежда като ръководство за изкачване на Еверест. Присъствието на опитен лекар-хималаист – д-р Роберт Шимчак, в състава на експедицията дава възможност от първа ръка да научим как трябва да изглежда аклиматизацията. А за Войтек Кукучка, син на легендарния полски алпинист Йежи Кукучка, това е първа среща с височината, при това на първенеца сред осемхилядниците.


“Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, Дариуш Залуски, 32’)

Филм за постиженията на Анджей Баргиел в ски-алпинизма. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос.


Кинопанорамата е част от целогодишната програма на Банско филм фест - Европейско планинарско кино.

Подробности за програмата можете да прочетете на сайта на Банско филм фест

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!